facebook-icon
instagram icon
youtube icon
email icon

Samazinām Food Waste kopā!

14.04.2021
Samazinām Food Waste kopā!

Viens no būtiskākajiem aspektiem, par kuru LATVIJAS MAIZNIEKS pēdējos gados mērķtiecīgi strādā aizvien biežāk – kā novērst pārtikas nonākšanu atkritumos jeb kā samazināt pārtikas atkritumus (‘’food waste’’). Aptuveni trešdaļa no pasaulē saražotās pārtikas tiek izmesta, tai skaitā 30% pasaulē saražoto graudaugu. Brīdī, kad izmetam kādu no pārtikas produktiem, nozīmē to, ka arī citas ražošanas procesā izmantotās izejvielas tiek izniekotas, tai skaitā - ūdens, zemes resursi, darbaspēks un enerģija. Pārtikas atkritumu samazināšana spētu ietekmēt ne tikai resursu izniekošanu, bet palīdzētu uzlabot arī vides negatīvo ietekmi.

Uzņēmuma veiktajā tirgus pētījumā atklājās negatīvā pārtikas izšķērdēšanas tendence, tāpēc tika mērķtiecīgi investēti līdzekļi tieši ražošanas līniju attīstībā, lai maizēm varētu pagarināt derīguma termiņus no 4-5 dienām līdz 7-10 dienām un jaunajam IZCEP PATS zīmolam – pat līdz 14 dienām, neietekmējot sastāvu un kvalitāti.

“Modernizējot rūpnīcu un attīstot receptūras, uzņēmums ir spējis maizes derīguma termiņu palielināt līdz pat 14 dienām. Tas ļauj būtiski samazināt pārtikas nonākšanu atkritumos, vienlaikus neaizmirstot par maizes kvalitāti un dabīgām sastāvdaļām, lai gala patērētājs saņem drošu un augstvērtīgu produktu,” stāsta Māris Daude.